maanantai 12. kesäkuuta 2017

Eläinkokeettomuus - miten te ymmärrätte sen?

Moikka :) Tänään haluaisin ottaa käsittelyyn aiheen eläinkokeettomuus ja nimenomaan sen, miten te sen ymmärrätte. Kaikki lähti liikkeelle jo kuukausia sitten, kun sain ensimmäisen kerran erään kosmetiikkabrändin edustajalta sähköpostiviestin, jossa hän halusi oikaista blogikirjoitukseni. Kirjoituksessa olin sanonut, ettei tämä kyseinen brändi ole eläinkokeeton, minkä vuoksi en ostaisi tuotetta uudestaan. Vastaavia yhteydenottoja olen saanut yhteensä muutaman kappaleen ja viimeisimmät tulivat edelliseen Loppuneet -postaukseeni. En ole ollenkaan ollut harmissani näistä yhteydenotoista, päinvastoin mun mielestä on vaan hienoa, että brändien edustajat seuraavat tällaisia asioita ja ovat yhteydessä bloggaajiin/kuluttajiin! Ainoastaan yhden kerran mulle on jäänyt todella paha maku suuhun näistä viestittelyistä enkä kyseisen brändin tuotteisiin ole sen koomin enää edes vilkaissut. Tämä tapahtui kuitenkin jo aikoja sitten ja menneet ovat menneitä eikä sillä niin väliä enää ole. 

Haluaisinkin kysyä teiltä, miten te ymmärrätte sen, kun sanon ettei jokin brändi ole eläinkokeeton/cruelty free?


EU:ssa astui vuonna 2013 voimaan kosmetiikkalainsäädäntö, joka kieltää eläinkokeet niin tuotteiden rakaa-aineiden kuin valmiiden tuotteiden osalta. Käytännössä tämän pitäisi tarkoittaa sitä, ettei EU-alueella saa valmistaa tai myydä kosmetiikkaa, jonka valmistuksessa on käytetty eläinkokeita. Eli jos menet EU-alueella kauppaan, voit periaatteessa aika huoletta ajatella ostavasi eläinkokeetonta kosmetiikkaa, vaikkakin valvonta näiden asioiden suhteen vielä ontuu.

Itse viittaankin sillä ei-eläinkokeettomuudella niihin merkkeihin, jotka vievät tuotteitaan myyntiin maihin, joissa kosmetiikan eläinkokeet ovat tietyissä tilanteissa jopa pakollisia. Hyvänä ja isona esimerkkinä tällaisista maista on Kiina, jossa valmiita tuotteita testataan eläimillä ennen kuin ne asetetaan myyntiin. On paljon kosmetiikkabrändejä, jotka eivät esimerkiksi juuri tästä syystä vie tuotteitaan Kiinaan, mutta osa vie enkä itse pidä niitä brändejä eläinkokeettomina. He eivät toki välttämättä suinkaan itse käytä tuotteiden valmistusprosessin aikana eläinkokeita, mutta syystä tai toisesta sallivat kuitenkin eläinkokeiden teon muiden tahojen osalta, mikäli kyseisen maan lait sitä vaativat.

Olisiko siis selkeämpää kirjoittaa jatkossa tällaisten tuotteiden yhteyteen, että tuotetta myydään Kiinassa, enkä sen takia halua sitä enää ostaa tms.? Vältettäisiinkö sillä ne väärinymmärrykset, mitä on syntynyt, kun olen puhunut nimenomaan eläinkokeettomuudesta, joka ilmeisesti saattaa olla hieman harhaanjohtava termi? Vai onko teille kaikille selvää se, että tarkoitan nimenomaan sitä Kiinassa myyntiä puhuessani eläinkokeettomuudesta? Varmasti monelle teistä tällaisilla pikkuseikoilla ei ole edes mitään väliä, mutta ihan mielenkiinnosta ajattelin nyt kysäistä tätä asiaa :) Haluaisin tietää, miten te tämän asian näette ja ymmärrätte!

Ihanaa alkanutta viikkoa ♥

22 kommenttia:

  1. Paljon kosmeskeneä ja -blogeja seuraavana itselle on selvää, mitä tarkoitat eläinkokeettomuudella näissä yhteyksissä. Ehkäpä kuitenkin satunnaisia vierailijoita varten voisi olla hyväksi käyttää jotain muuta ilmaisutapaa tai ainakin vaikkapa * taakse alle aina disclaimer? Tuo "myydään Kiinassa" voi myös jäädä ihmisille ilman selostusta hieman kaukaiseksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toi disclaimer on kyllä hyvä idea! Joo tajusin nyt itsekin sun kommentin luettuani, että toi myydään Kiinassa ilmaisu saattaa olla todella epäselvä ihmiselle, joka ei näistä asioista sen enempää tiedä :D Kuulostaa varmasti lähinnä oudolta, jos sen asian noin ilmaisee.

      Poista
  2. Ajattelen itse asian samoin eli eläinkokeeton brändi on brändi joka ei myy tuotteitaan Kiinassa (:

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että oot samoilla linjoilla mun kanssa! :)

      Poista
  3. Tuo Kiinan periaate on nykyaikana aivan ÄLYTÖN. Ehdottomasti suosin eläinkokeetonta kosmetiikkaa mut on sanottava et hyvin usein merkit myös johtaa kuluttajia jonkin verran harhaan tän asian suhteen.. En oo kuitenkaan rajottanu omaa käyttöä pelkästään ei-Kiinassa-myytäviin,mulle oleellisinta on ollu se et yrityksellä on pääpiirteittäin periaatteet kunnossa,toisinsanoen ettei ainakaan itse vapaaehtoisesti testaa eläimillä,ei kauneushömpästä kuulu eläimien kärsiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No jep älä vaan.. Ja niinhän ne johtavat :/ Onhan se kurjaa, mutta onneksi sitä voi myös olla itse valveutunut ja koittaa tarkistaa paremmin, mitkä periaatteet yrityksellä on ja mikä linjaus sillä on näissä asioissa. Kosmetiikan takia ei tosiaan pitäisi yhdenkään eläimen joutua kärsimään, kun siihen testaamiseen on jo pitkään ollut vaihtoehtoisia keinoja!

      Poista
  4. Mäkin miellän eläinkokeettomuuden niin, ettei brändi vie tuotteitaan Kiinaan.
    En ole kuitenkaan hirveän tiukka omassa ostokäyttäytymisessä, mutta yritän välttää "eläinkokeellisia", jos kohtuudella pystyy.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama homma myös mulla :) Joo aika monella taitaa olla samanlainen ajatusmaailma ostokäyttäytymisen suhteen kuin sullakin! :)

      Poista
  5. Tosi hyvä kirjoitus! Vielä on todella paljon ihmisiä, jotka eivät tiedä tuosta 2013 voimaan astuneesta eläinkoekiellosta. Luulen kuitenkin, että suuri osa kauneusblogeja seuraavista tietää, joten minusta voit hyvin puhua eläinkokeellisesta kosmetiikasta, kun puhut esim Kiinassa myytävistä tuotteista :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Ida :) Mäkin oon ajatellut, että iso osa kauneusblogeja seuraavista on tietoisia tosta asiasta ja ymmärtää, mitä sillä eläinkokeettomuudella blogeissa tarkoitetaan. Satunnaiset seurailijat tai blogiin muuten eksyvät ei taas välttämättä sitten ookaan tietoisia ja tollaset kirjoitukset voi hämätä aika tavallakin.

      Poista
  6. Luin yksi päivä Nude-blogista että 80% maailman maista sallii edelleen kosmetiikan testaamisen eläimillä. Mikä oli kyllä järkytys :( Ei Kiina ole yksistään se paholainen :/ Jotenkin tuntuu että vaikka haluaisi ei löydä tietoa eikä yritykset mainitse sivuillaan mitään koko asiasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo toi on ihan järkyttävää. Prosenttiluvun pitäisi olla 0, ehdottomasti. Kiina pääsee ehkä helpoiten "syntipukiksi", kun heidän tapansa testata valmiit tuotteet eläimillä on niin laajassa tiedossa :/ Mutta se ei tosiaan varmasti ole ainut maa, jossa tätä tapahtuu! Yritysten omilta sivuilta näitä tietoja on tosi vaikeeta välillä löytää ja mua ärsyttää, miten nihkeästi monet vastaavat noita asioita kysyttäessä. Sanotaan jotain ympäripyöreää tai jätetään kokonaan vastaamatta.

      Poista
  7. Itse olen vasta viime vuosien aikana alkanut lukea enemmän eläinkokeettomuudesta, ja tiedostan sen, että brändit saattavat johtaa kuluttajaa hieman harhaan sanoessaan olevansa eläinkokeettomia, jos he kuitenkin myyvät tuotteitaan juurikin esim. Kiinaan :/ Ihan hirveästi en kuitenkaan asiasta tiedä, ja siksi onkin mielenkiintoista että olet ottanut tämän asian esille blogissasi - varmasti monet muutkin kuulevat mielellään lisää eläinkokeettomuudesta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Monesti johtavatkin, mutta se on toisaalta varmaan vähän niinkin, että brändit itse kokevat sen eläinkokeettomuuden tarkoittavan eri asiaa kuin kuluttajat. Eli heille se eläinkokeettomuus tarkoittaa nimenomaan sitä, että he eivät itse testaa tuotteita tai niiden raaka-aineita eläimillä. Kun taas kuluttajien näkökulmasta se monesti viittaa juuri siihen Kiinaan viemiseen. Joo näistä asioista on mun mielestä ihan hyvä puhua silloin tällöin, vaikken mäkään todellakaan ole mikään ekspertti näissä :D

      Poista
  8. Todella mielenkiintoinen postaus, koska mä olen kieltämättä ihan ulapalla näissä, mutta aihe on tärkeä koska itse en haluaisi tukea eläinkokeellisuutta. En vain ole ihan perillä mitkä tosiaan ovat niitä, musta tuntuu että omasta kaapistani varmaan löytyy tuotteita joita myydään esim sinne Kiinaan tms.. Mä rupesin heti ottamaan selvää ja googlettelemaan tämän postauksesi myötä, kommentin lähetyskin venyi hha:D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kata! Netistä löytyy tosi paljon sivustoja, joista saa tietoa aiheesta ja siitä, onko just se oma suosikkibrändi eläinkokeeton vai ei. Ihan vaan googlaamalla vaikka "Urban Decay cruelty free" avautuu montamonta sivustoa, joissa on aiheesta tietoa. Logical Harmony on todella hyvä sivusto tossa asiassa :) Harmi vaan, että joidenkin merkkien kohdalla se tieto on tosi hankalasti löydettävissä tai sitä ei oo ollenkaan :/

      Poista
  9. Kyllä mä oon ainakin ymmärtänyt mitä tarkoitat tuolla eäinkokeettomalla :) Juttelin tästä kerran ystäväni kanssa ja hän juuri kertoi enemmän esimerkiksi Kiinaan myymisestä.. Niin selvisi sitten mullekkin kunnolla! Netistäkin löytyy hyvin tietoa ja mukavaa kun säkit teit tälläisen postauksen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla :) Ja hienoa jos oot saanut keskustella jonkun ystäväsi kanssa näistä jutuista ja ne on auenneet sulle kunnolla! Nää on mun mielestä vähän sellasia asioita, joista ihmisten olisi hyvä tietää ja ottaa selvää. Ei sen tarvitse tarkoittaa, että oma ostokäyttäytyminen tai ajatusmaailma mihinkään siitä muuttuisi, mutta musta on ihan hyvä tiedostaa kuitenkin tällaiset asiat :)

      Poista
  10. Tää on just vähän hankala homma, kun niin monet ihmiset ottaa nokkiinsa jos sanoo ettei heidän brändinsä tuotteet ole eläinkokeettomia. Mutta eiväthän ne ole jos niitä jossain eläimillä testataan, aika simppeli juttu mun mielestä. Itse olen kerran blogiin täsmentänyt, että ei-eläinkokeettomuudella viittaan Kiinassa myyntiin erään merkin kohdalla. En ollut tiukka ilmaisun suhteen, kunhan asia tulee selväksi. En ole tahallaan tahtonut kuitenkaan kylvää eripuraa minkään brändin edustajien kanssa. Mut jommin kummin aion aina ei-eläinkokeettomuuden tuoda esille, se on mun kanta :)

    Tuo on vähän hankala kysymys, että kumpaa ilmaisua sitten kannattaisi blogin lukijoiden kannalta käyttää. Mut luulen et suurin osa ymmärtää mitä tuo eläinkokeettomuus meinaa ja niille, jotka sitä ihmettelee, voi asiaa selventää. Kiva kun oot tätä miettinyt, ihan totta et ei toi ihan niin selvää kaikille ole. Mun pitää ehdottomasti myös kirjoitella eläinkokeettomuudesta jossain vaiheessa, haluun vaan tehdä vielä taustatyötä sitä varten.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo oon samaa mieltä sun kanssa. Syitä siihen, miksi ne eläinkokeet sallitaan, on varmasti monia eikä niitä kaikkia voi mitenkään tavallinen kuluttaja tietää, mutta ei sitä myöskään tarvitse hyväksyä. En mäkään tietysti tarkoituksella ole mitään eripuraa yrittänyt aiheuttaa eikä mun pointtini missään nimessä oo ollut "mustamaalata" yhtään mitään brändiä. Mutta kuten säkin sanoit, se on myös mun oma kantani ja aion pitää siitä kiinni!

      Uskon myös, että isolle osalle toi on ihan selkeä asia, jos kosmetiikkamaailma on vähänkään tutumpi. Sellaisille, jotka ei niin seuraa näitä juttuja yms. asia onkin sitten vähän toisin ja niitä väärinymmärryksiä saattaa syntyä :/ Odotan innolla sun postausta aiheesta!

      Poista
    2. Joo siis hei, en väittänytkään että oisit ketään mustamaalannut, tosi hyvä vaan et seisot periaatteiden takana vaikka joku olisikin eri mieltä :) Mäkään en pyri mitään merkkiä ei-eläinkokeettomuudesta lyttäämään ja mun suosioon voi aina päästä takaisin vetäytymällä Kiinan markkinoilta :D Vaikka kyllä siinä hetki meneekin aina totutella jonkun merkin kelkan kääntämiseen, oli se kumpaan suuntaan vaan.

      Poista
    3. Juu nou hätä! En mä sitä silleen ottanutkaan :) Joo sama homma täällä, musta on vaan hienoa jos joku merkki päättääkin vetäytyä pois sieltä Kiinan markkinoilta enkä näe mitään syytä, miksen sen jälkeen voisi merkin tuotteita ostaa :)

      Poista

Kiitos kommentista!