sunnuntai 13. elokuuta 2017

Viiden päivän matka Lappiin


Moikka! Nyt olisi luvassa suhteellisen pitkä matkapostaus mun ja poikaystäväni Lapin reissusta. Lähdettiin ajelemaan Turusta kohti Yllästä viikko sitten su-ma välisenä yönä hieman puolenyön jälkeen. Sisäänkirjautuminen hotelliin oli vasta päivällä klo 16.00 eli sen puoleen meillä ei todellakaan ollut mikään kiire. Loppujen lopuksi oltiinkin ihan hyvin juuri vähän neljän jälkeen perillä hotellilla. Matka oli pitkä, vähän turhankin pitkä mun makuuni, mutta suurimmaksi osaksi kaikki sujui tosi hyvin. Jyväskylä-Oulu välillä auton eteen päätti kuitenkin hypätä peura, mutta Joni sai onneksi jarrutettua ja väistettyä sitä niin, että peura pääsi helposti ylittämään tien. Perästä vaan tulikin sitten vielä toinen peura, joka päätti kaiken muun hyvän lisäksi itse kaatua siihen auton eteen. Ei jäänyt kovinkaan paljosta kiinni, etteikö oltaisi osuttu siihen, mutta peura pääsi onneksi ylös ja jatkoi matkaansa eteenpäin. Loppu hyvin kaikki hyvin siis!


Majoituttiin Lapland Hotel Saagaan, joka sijaitsee Ylläsjärvellä ihan siinä tunturin lomassa. Paikka oli mielestäni todella hyvä ja laskettuluaikaan sijainti olisi ihan täydellinen. Kyseessä oli kylpylähotelli, josta löytyi pienehkö kylpyläosasto altaineen ja poreammeineen. Meidän huone oli rakennuksen ylimmässä kerroksessa ja sieltä avautui näkymä suoraan Ylläkselle. Postauksen ensimmäisen kuvakollaasin kuvat onkin otettu kaikki huoneen parvekkeelta. Aamiainen sisältyi hintaan ja pidin itse sitä oikein hyvänä ja runsaana, vaikka olinkin netistä lukenut melko paljon negatiivista palautetta siitä. Kuvassa näkyy vain murto-osa siitä, mitä kaikkea aamiaisella oli tarjolla. Kyllä noilla masun sai täyteen joka aamu!


Lapin maisemat eroaa luonnollisesti ihan valtavasti siitä, mihin mäkin oon täällä Turussa tottunut. Ympärillä kohoili joka puolella upeita tuntureita ja myös järviä, jokia ja pieniä koskia riitti. Metsää oli silmänkantamattomiin ja kuten arvelinkin, mulle teki todella hyvää päästä hetkeksi kunnolla luonnon keskelle. Me liikuttiin pääasiassa autolla, mikä totta kai rajoitti jonkin verran sitä mitä kaikkea päästiin näkemään. Äkäslompolon kylä, joka sijaitsee ihan Ylläksen kupeessa, on mulle tuttu kohde jo vuosien takaa, sillä olen lomaillut siellä muutamanakin syksynä. Maisemissa oli siis paljon tuttua, mutta pääsin mäkin kokemaan paljon uutta ja sellaista, mitä aiemmilla reissuilla en ole nähnyt.


Poroja oli ihan joka puolella, mikä oikeastaan yllätti mut. Niillä aiemmilla Lapin reissuilla mä en ole nimittäin nähnyt läheskään yhtä paljon poroja kuin nyt. Meidän hotellin luona hengaili oikeastaan ihan joka päivä niitä ja aika harvassa oli ne kerrat, kun parvekkeelta katsellessa ei bongannut yhtään poroa. Autolla niitä joutui väistelemään vähän väliä, mutta mitään vaaratilanteita auton ja poron kanssa ei onneksi syntynyt missään vaiheessa! Ja kuten kuvasta näkyy, poroille ei tuottanut minkäänlaista onglmaa makoilla ihimisasutuksen lähettyvillä :D


Lisää eläimiä me nähtiin Konijänkän Kotieläinpihalla, joka sijaitsee Äkäslompolossa. Tuolla oli ihan älytön määrä niitä kotieläimiä ja myös vähän eksoottisempiakin eläimiä, kuten kuningasboa. Mä ihastuin erityisesti yhdessä kuvassa näkyvään vuohivauvaan sekä harmaaseen kissanpentuun, jonka olisin oikeasti voinut viedä mukanani kotiin. Vuohivauva tosin saattoi siinä mun rapsutusten lomassa puraista mun sormea siten, että verta tuli melkoisen paljon, mutta kissanpentu sen sijaan vaikutti pitävän musta :D


Yhtenä päivänä lähdettiin ajalemaan kohti Kittilää ja Leviä. Oli hauska päästä sekin paikka näkemään ja oikein kivaltahan tuolla näytti! Ylläs ja Levi ovat suhteellisen lähellä toisiaan ja matka taittui autolla melko nopeasti. Paluumatkalla ajettiinkin sitten ukkoskuuron läpi ja vettä satoi ihan älyttömästi. Ei ollut kovin kaukana, ettei jouduttu vesiliirtoon ja mä pelkäsin ihan hulluna. Onneksi päästiin tosi nopeasti siitä ohi ilman, että piti pysähtyä mihinkään odottelemaan sateen rauhoittumista. Joni siis tosiaan hoiti ajamisen koko matkan ajan ja mä sain toimia kartan (eli Google Mapsin) lukijana ja porovahtina :D


Levillä käytiin syömässä aivan ihanassa Nili Poro nimisessä ravintolassa. Ravintola oli pieni ja intiimi ja sisustettu todella kauniisti. Mä ihastuin tohon paikkaan ihan täysin ja jos joskus eksyn vielä uudemmankin kerran Leville, tonne on ehdottomasti päästävä syömään toisenkin kerran! Tilattiin Jonin kanssa molemmat perinteistä poronkäristystä ja oli se vaan herkullista. Muutenkin ihan kivaa vaihtelua syödä ravintolassa välillä tällaista ihan oikeaa, perinteistä ruokaa niiden kaikkien hampurilaisten sun muiden sijaan.


Norjan raja tuli myös ylitettyä, ja vaikka me ei rajan toisella puolella kovin kauaa ajateltukaan, voidaan nyt ainakin sanoa että ollaan sielläkin käyty! Norja on ehdottomasti maa, jonne haluaisin päästä pitemmäksikin aikaa ja nimenomaan ajelemaan. Alunperin meidän olikin tarkoitus lähteä nimenomaan sinne Norjaan ja käymään mm. Lofooteilla, mutta lopulta päädyttiin ihan Suomen Lappiin. Oli kuitenkin hauska käydä edes piipahtamassa siellä Norjan puolella ja eiköhän sinne joskus tule päästyä pitemmäksikin aikaa!


Kotimatkalla poikettiin vielä Ranualla katsomassa jääkarhuja ja muita eläimiä. Mulla on tosi ristiriitasiet fiilikset kaikkia eläinpuistoja ja -tarhoja kohtaan. Mä en periaatteessa kannata sitä, että luontoon kuuluvat eläimet teljetään häkkeihin ihmisten pällisteltäviksi, mutta tapahtuuhan tuolla myös paljon hyvää. Yhdessä kuvassa näkyvät pienet bambitkin oli ilmeisesti löydetty metsästä orpoina ja tuotu sitten tuonne eläinpuistoon kasvamaan. Muuten pikkuiset olisivat kuolleet sinne luontoon, eli juuri tällaisten asioiden takia on myös hyvä, että näitä paikkoja on olemassa. Todellisuutta on pelkän yhden vierailun jälkeen mahdotonta tietää, mutta eläimillä ainakin näytti olevan pääasiassa ihan mukavankokoiset aitaukset, häkit tms. ja ainakin niistä pidetään taatusti hyvää huolta tuolla.


Matka oli kaiken kaikkiaan todella onnistunut. Pitkät automatkat olivat toki raskaita, mutta aika Lapissa oli rauhoittavaa, rentouttavaa ja ylipäänsä ihanaa. Mähän olisin ihan alunperin halunnut lähteä jonnekin ulkomaille lämpimään, mutta tämä reissu oli taas hyvä muistutus siitä, että löytyy niitä kauniita ja kivoja paikkoja ihan täältä kotimaastakin.

Mitä mieltä te olette kotimaassa matkustelusta? Pidättekö siitä vai lähdettekö mieluummin ulkomaille? :)

20 kommenttia:

  1. Todella upeita kuvia ja ihanan kuuloinen reissu! Itse olen viimeiset vuodet reissannut melko ahkerasti ulkomailla, mutta Suomestakin löytyy upeita kohteita. Etenkin juuri Lapilla on iso paikka mun sydämessä, eikä ole sen voittanutta :)

    https://fiiaelina.blogspot.fi/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon<3 :) Lappi on kyllä aivan ihana paikka, samoin tykkään Suomen saaristoista ja onhan Suomessa todella upeita järvimaisemiakin! Ulkomaille itsekin suuntaan kyllä mieluummin, mutta löytyy niitä kauniita paikkoja tosiaan myös ihan täältäkin :)

      Poista
  2. Lappiin olisi kyllä niin ihana pitkästä aikaa päästä! :) Pitääkin ihan ottaa asiakseen ruveta miehen kanssa suunnittelemaan sinne jotain reissuntynkää! Syksyllä siellä olis kyllä niin upean kaunista! <3 Kivoja kuvia oot kyllä onnistunut reissusta saamaan :)

    www.hennam.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen kyllä lämpimästi, Lapissa on niin ihanat maisemat ja sellainen ihan omanlaisensa fiilis ylipäänsä! Syksyinen Lappi on upea, ruska-aikaan siellä on ihan hurjan kaunista ja onneksi mäkin oon saanut niistä syksyisistä maisemista nauttia :) Kiitos kovasti<3

      Poista
  3. Niin kaunis Lappi! <3 Olipa todella kiva postaus :) Ja nämä sun ottamat kuvat niin kivoja, teillä kuulostaa ja näyttää olleen mukava reissu ja paljon ootte kerenneet tekemään. Nuo eläimet ovat kyllä niin suloisia :) Mä haluaisin myös joskus Lappiin, oon käynyt vaan Rukalla saakka. Mutta etenkin Norjassa olisi upea käydä joskus ihailemassa luontoa, vuoria ja maisemia!

    Suomessa on mun mielestä ihan mukava matkustaa silloin tällöin, mutta olen lapsena matkustanut ympäri Suomea, joten enää se ei innosta sillee. Päivän mittaiset reissut kylläkin, koska ne ovat edullisia, mutta pidempiä reissuja en usko että tuun usein tekemään Suomessa. Ulkomailla pääsee kuitenkin kokemaan erilaista kulttuuria, ruokia, shoppailemaan ja näkemään niin paljon kaikkea kaunista ja upeaa. Rakastan kuitenkin Suomea ja etenkin Helsinkiä <3:D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Reissu oli kyllä tosi kiva ja onnistunut! Yllättävän paljon sitä tuli tehtyä, vaikka musta tuntui että monesti vaan makoiltiin ihan hotellillakin ja mietittiin, että pitäisikö sitä lähteä jonnekin :'D Norjan maisemat on jo kuvissa niin upeita, että niitä on ihan pakko päästä joskus katsomaan ihan paikan päälle<3

      Mäkin oon pienempänä matkustellut oikeastaan vain ja ainoastaan Suomessa ja varmasti senkin takia haluana nyt aikuisena päästä enemmän nimenomaan sinne ulkomaille. Suomessakin on totta kai paljon kauniita paikkoja, mutta nimenomaan sellaisen täysin erilaisen kulttuurin yms. kokeminen edellyttää kyllä aika pitkälti Suomesta poistumista :) Helsinki on ihana kaupunki ja mä oonkin nyt vähän väliä kysellyt tolta mieheltäni, että koska me suunnataan sinne :D Ehkä sitten hieman syksymmällä :)

      Poista
  4. Upean näköiset maisemat. Olispa mukava lähteä Lapin reissulla, kun katsoo sun kuvia. Kiva tunnelma:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuolla oli kyllä hurjan kaunista<3 Suosittelen ehdottomasti Lapin reissua ihan jokaiselle!

      Poista
  5. Mäkin haluan nyt Lappiin ja Norjaan!!:D Norja ei oo koskaan kiinnostanut mutta tosiaan nyt mietiskelin että se olisi oikein hauska käydä ajelemassa miehen kanssa läpi. Olisihan se kiva matkustella enempi Suomessa, en tiedä miksi aina mullakin on hinku pois Suomesta ja päästä ulkomaille, mutta se nyt vaan vetää enempi puoleensa. Meillä oli suunnitelmissa lomalla käydä miehen kanssa jossain täällä kotisuomessa mutta se sitten jäi. Nyt harmittaa.

    Nuo eläinpuistot ym -tarhat tuo kyllä niin ristiriitaisia ajatuksia mullakin. Kyllä niistä hieman päällepäin näkyy varmasti onko hyvät oltavat. Koska jos niitä ei hoidettaisi niin kai se näkyisi eläimessä itsessään(?) ja niissä aitauksissa joissa ne oleilevat. Itse pidän kovasti katsella niitä mutta kyllähän se niin on että ne mitkä kuuluu luontoon kuuluu sinne luontoon.. Mutta tosiaan kun jotkut kuten nuo bambit on pelastettu kun muuten eivät selviäisi. Ja eläintarhoihin syntyneetkään eivät luonnossa selviäisi joten en haluaisi että niitäkään päästettäisiin luontoon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mäkään en aiemmin oo ollut niin kiinnostunut Norjasta, mutta nykyään onkin ihan toinen ääni kellossa, kun oon katsellut sieltä niin upeita kuvia :D Mulla on ihan sama, että mieluummin sitä suuntaisi sinne ulkomaille, mutta tääkin reissu osoitti taas hyvin sen, ettei aina tarvitse olla lähdössä kotimaata kauemmas :) Harmi ettei teidän lomasuunnitelma onnistunut, mutta onneksi pääsette sentään kohta sinne ulkomaille lämpimään ;)

      Oon täysin samaa mieltä sun kanssa. Mua ehkä eniten harmittaa se, kun Suomeenkin tuodaan eläintarhoihin sellaisia eläimiä, jotka ei täällä muuten selviytyisi ja asuisi. Esimerkiksi just noi Ranuan jääkarhut tai Korkeasaaren isot kissapedot. Niitä on kiva katsella, mutta onko niiden paikka oikeasti häkeissä ja maassa, johon ne ei kuulu.. Joo se on ihan eri, jos eläin on siinä tilanteessa, ettei se syystä tai toisesta siellä luonnossa selviäisi! Siinä tapauksessa onkin pelkästään hyvä, että löytyy tollasia paikkoja niille :)

      Poista
  6. Mä haaveilen asuntoautoreissusta Lappiin ja myös Norjan puolelle. Oon joskus pienempänä perheen kanssa tuommoisen reissun tehnyt ja vaikka silloin en ehkä osannut arvostaa maisemia niin paljon, niin muistan kyllä että kaikkialla oli tosi kaunista. Tuolloin tuli käytyä jopa Suomen pohjoisimmassa kunnassa Nuorgamissa asti ja käytiinpä Jäämeressäkin uimassa! Viime kesänä kävimme poikaystävän kanssa autolla ajelemassa ympäri Suomea ja tuolloin ehdittiin Rovaniemelle saakka. Siitä syttyi kipinä, että pitää päästä taas reissaamaan enemmän Pohjois-Suomessa. Jos puhutaan maisemista missä sielu lepää, niin minulle Lapin maisemat aiheuttaa sen tunteen. Esimerkiksi "palmut ja valkoinen hiekka" -tyyliset paikat ei aiheuta mulle läheskään samanlaista tunnetta. Mä vaan tykkään eniten soista ja havupuista ja karuista tuntureista :D Teidän reissu kuulostaa olleen todella mukava ja kiva jos suakin on purrut pieni Lappi-kärpänen! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tollanen reissu olisi kyllä ihan mahtava, toivottavasti pääset mahdollisimman pian toteuttamaan tollasen matkan! <3 Oi vitsit, ei kuulosta yhtää hullummalta toi Jäämeressä uiminen :D Mä tykkään kyllä niistä etelänkin hiekkarantamaisemista, mutta kieltämättä sellanen kunnollinen rentoutuminen ja tavallaan rauhoittuminen vaatii kyllä mullakin ihan erilaise maisemat. Ja Lapista sellaisia löytyy :)

      Poista
  7. Mä olen käynyt Lapissa vain talvella, joten olisi ihana käydä vaikka kesällä, koska maisemat ovat tosiaan niin erilaiset kuin muualla Suomessa. Mä en enää juuri käy eläintarhoissa, ainakaan ulkomailla. En muista missä maassa, mutta jossain oli niin surkeat olot tiikereillä ja pandalla, että harmitti kovasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosiaan maisemat vaihtelee ihan hurjasti tuolla vuodenaikojen mukaan! Mä taas haluaisin tosiaan talvella päästä sinne Lappiin, kun niistä maisemista mulla ei vielä ole kokemuksia :) Toi on todella kurjaa, jos huomaa eläimillä olevan eläintarhassa huonot oltavat. Mäkin haluan uskoa siihen, että Suomessa niistä oikeasti pidetään huolta, mutta tosiaan mites sitten joissain muissa maissa? Mieluummin jättää menemättä ja tukematta sitten sellaista toimintaa.

      Poista
  8. Oi vitsit miten ihania kuvia! Kiva lukea sulta matkapostaustakin :) Oon aina halunnut lappiin kesällä tai ruskan aikaan ♥ Mä rakastan Suomessa matkustelua, harmi vain että täällä on aika kallista matkustaa...Tehdään kuitenkin aika paljon päiväreissuja Suomessa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon Jasu<3 :) Omien kokemusten mukaan suosittelen ehkä enemmän sitä ruska-aikaa, sillä ne luonnon värit on ihan mielettömän kauniit siellä ja saa maisemat näyttämään vieläkin upeammilta! Joo täällä ei tosiaan oo mitenkään turhan halpaa se matkustaminen :/ Päiväreissut on ihan parhaita ja niitä pitäisikin tehdä useammin!

      Poista
  9. Kiva lukea teidän matkasta! Ihania maisemia :) Tuosta Norjasta täytyy sanoa, että se on kyllä hieno paikka. Kerran olen itse ollut Norjassa kalastusmatkalla ennen veganismia. Oltiin siis rannikolla jossain Rovaniemen korkeudella ilmeisesti. Siellä oli kyllä aivan upeat maisemat vuonoineen ja vuoristoineen! Kalaan en enää uudelleen lähtisi, mutta muuten vain voisin mennä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva että postaus miellytti! :) Joo joku tollanen matka ja ne maisemat Norjassa juurikin vetoavat, tosin en mäkään välttämättä kalastamaan sinne lähtisi :D Oon nähnyt Norjasta niin paljon kauniita kuvia, että pakkohan sinne on joku päivä päästä. Toinen maa on Islanti, joka vaikuttaisi vieläkin upeammalta paikalta!

      Poista
  10. Teidän reissu kuulostaa ihanan rentouttavalta ja onnistuneelta! :) Tosi kauniita kuvia oot myös ottanut tuolta eri paikoista, ja ihania nuo kaikki eläimet <3 Lappiin on kyllä joskus ehdottomasti päästävä, mutta en tiedä minä vuodenaikana siellä olisi parasta käydä. Toki talvinen Lappi olisi varmasti upea, mutta en ole niin laskettelutyyppiä, että lähtisin sinne esim. laskettelulomalle :D Oliko tuolla muuten nyt paljon esim. mäkäräisiä tai muita ötököitä, jotka olisivat olleet kimpussa, tai varustauduitteko niihin mitenkään? :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitä se olikin<3 Eläimiä meidän reissuun kieltämättä mahtui :D Mutta mulle teki ainakin ihan hyvää päästä katselemaan ja vähän rapsuttelemaankin noita eläimiä, kun kieltämättä sitä iski aika nopeasti ikävä omia kisuja, jotka totta kai oli kotona. Muakin kiehtoo talvisessa Lapissa enemmän ne maisemat kuin se laskettelu :D Kai sitäkin olisi siellä kuitenkin kokeiltava, kun mahdollisuudet on niin hyvät. Syksyllä ruska-aikaan Lapissa on ihan mielettömän kaunista<3

      Itse asiassa me ostettiin kaiken maailman hyttyskarkotteita mukaan, mutta kertaakaan ei niitä tarvittu! Mua ei pistänyt tai purrut yksikään ötökkä (se vuohi kyllä :D) koko matkan aikana eikä niitä pahemmin siellä edes näkynyt. Oltiin molemmat Jonin kanssa tosi yllättyneitä siitä, kun oltiin tosiaan varauduttu hätistelemään niitä ötököitä jatkuvasti pois kimpusta. Mutta hyvä näin :)

      Poista

Kiitos kommentista!