torstai 25. marraskuuta 2021

Black Friday - Turhaa kulutushysteriaa vai loistotilaisuus aleostoille?

Taas vietetään sitä aikaa vuodesta, kun sekä kivijalkamyymälät että verkkokaupat täyttyvät alennuksista ja erilaisista kampanjoista. Ensin on Single's Day, sen jälkeen Pre-Black Week, jota seuraa luonnolliseti Black Week huipentuen huomiseen Black Fridayhin. Eikä siinä vielä kaikki, ensi viikolla nautitaan vielä Cyber Mondaysta, joten nyt jos koskaan on oiva tilaisuus bongata tuotteita alennettuun hintaan ja tehdä esimerkiksi joululahjaostoksia. Olen kirjoittanut joskus aiemminkin ajatuksiani Black Fridayhin liittyen, mutta päätin kirjoittaa nyt tänä vuonna aiheesta uudemman kerran.

Onko Black Friday mielestäni loistava tilaisuus tehdä aleostoja vai pelkästään yliampuvaa kulutushysteriaa?

Sekä että. Jokaisen tyyli ostaa ja shoppailla on erilainen. Jotkut odottavat koko vuoden tiettyjä alennusmyyntiaikoja, jotta pääsevät uusimaan vaikkapa vaatekaapin sisältöä tai ostamaan uusia kodinkoneita, kosmetiikkaa tai mitä tahansa. Toiset ostavat hinnasta riippumatta silloin, kun on tarve. Jotkut hullaantuvat alennusmyynneistä täysin ja ostavat kaikkea sellaistakin, mille ei välttämättä ole tarvetta. Samaan aikaan osa pidättäytyy täysin Black Fridayn tyylisistä päivistä eivätkä periaatteestakaan osta mitään. Toisille Black Friday on siis vuoden paras päivä tehdä alelöytöjä ja toisia taas ärsyttää pelkkä päivän mainitseminen.

Itse olen sitä mieltä, että mahdolliset alennusmyynnit kannattaa ehdottomasti hyödyntää, mikäli oikeasti tarvitsee jotain. Ylenpalttista ja turhaa ostamista en kuitenkaan kannata, vaikka näin kosmetiikkabloggaajana tuntuukin tyhmältä sanoa sitä, sillä kosmetiikka-arsenaalini ei oikein puhu sen puolesta. Olen kuitenkin muuttanut vuosien saatossa radikaalisti omia kosmetiikkashoppailujani, enkä enää osta kaikkea mitä haluan - oli sitten Black Friday tai ei. Shoppailu ja uudet asiat yleensä piristävät, mutta siinäkin saatetaan mennä yli ja pahasti. Kuluttamisella mässäily kuuluu Black Fridayhin, mutta en itse henkilökohtaisesti pidä siitä, että kaikkea tuputetaan jokaiselle joka suunnasta.

Viime vuoden Black Friday ostokset

Oli kyseessä sitten mikä tahansa alennusmyynti, ostajan kannattaa myös muistaa se, että hinnoilla saatetaan kikkailla aika paljonkin. Mikäli haaveissa on jokin uusi tuote tai tavara, oli se sitten kalliimpi vaatekappale, kodinkone tai vaikkapa meikkivoide, kannattaa seurailla hintoja jo reilusti ennen alennusmyyntien alkua. Yhden jos toisenkin kerran on nimittäin tullut bongattua tuotteita alennuksessa, jotka ovat vain nimellisiä tai jopa täysin olemattomia. Kuluttajia johdetaan häikäilemättömästi harhaan, joten jää jokaisen omalle vastuulle selvittää, onko kyseinen tuote oikeasti alennuksessa vai ei. Toki kukaan ei kiellä ostamasta tuotetta siinäkään tapauksessa, mutta itse en ehkä lähtisi tukemaan yritystä, joka keplottelee tuotteiden hinnoilla kyseisellä tavalla.

Uutiskirjeillä spämmääminen on asia, mikä itseäni häiritsee ehkä kaikkein eniten Black Fridayssa. Osaan kyllä olla menemättä kauppoihin/verkkokauppoihin, jos en mitään halua ostaa ja päättää myös olla ostamatta turhia asioita, jos siltä tuntuu. Haluaisin kuitenkin tilata tiettyjen kauppojen uutiskirjeitä, mutta Black Weekin aikoihin viestitulva on monissa niin valtava, että mun on ollut pakko perua uutiskirjeet. Voisin vielä ymmärtää sen, että niitä lähetetään kerran päivässä viikon ajan, vaikka sekin tuntuu paljolta, mutta joistain paikoista niitä uutiskirjeitä tulee useita päivässä! En ole yhtä ainutta Black Weekiin liittyvää uutiskirjettä lukenut ja klikkaan ne suoraan pois. Myös ne, jotka saattaisivat oikeasti jopa kiinnostaa ja jotka eivät ole spämmitasolla. Kun muut yritykset vetävät yli, häviää kiinnostus myös niistä harvoista uutiskirjeistä, jotka muuten olisin mieluusti lukenut. Ymmärrän yritysten tarpeen mainostaa omia alennuksiaan ja saada sitä kautta ostajia, mutten toisaalta usko olevani ainut, joka kokee viestimäärän Black Weekin aikana jopa häiritseväksi. Onneksi ongelmaan on helppo ratkaisu, kun peruuttaa uutiskirjeet!

Summa summarum, Black Friday on mielestäni mitä oivallisin päivä tehdä mahdollisesti loistavia alelöytöjä, mutta en itse pidä tästä älyttömästä kulutushysteriasta, joka päivän ympärillä ymmärrettävästikin pyörii. Itse aion todennäköisesti tilata nyt Black Fridayna Lookfantasticilta itselleni uuden meikkivoiteen sekä meikkivoidesiveltimen, sillä molempia tarvitsen ja ne ovat siellä alennuksessa. Saa nähdä tarttuuko mukaani muutakin!

Mitä mieltä te olette Black Fridaysta? :)

6 kommenttia:

  1. Ärsyttää jokapuolella mainostaminen ja tuputtaminen, mutta jos on kiinnostava tuote tai nettikauppa jossa aina shoppailen, hyödynnyn tarjoukset. Äsken tilasin yhden Jeffreen paletin joka on ollut ostoslistalla ja odotin että se on alennuksessa. Eilen ostin Ideal Of Swedenin kuoret kun olivat halvalla ja vielä ilman postikuluja. Joskus mietin kannattaako mitään edes ostaa normihinnalla kun koko ajan on alennuksia :D robotti-imuri on myös ostoslistalla mutta odotan tammialeja kun ei sillä kiire ole, ja voin ostaa sen normihinnallakin jos haluan. Eli en shoppaa ihan silmät sumussa vaan harkitsen. Mutta BF on hyvä jos haluaa jonkun ostaa halvemmalla ja löytää joululahjat alennuksista :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla sama periaate, jos jotain tarvitsen niin totta kai alennukset kannattaa hyödyntää, mutta mainostamiseen alkaa jo turhautua :D Oletkauniin alet oli kyllä mielettömät Jeffreen osalta<3 Mieli teki tilata jokin uusi paletti, mutta maltoin mieleni ja tilasin lopulta sieltä vain pari BBIA:n tuotetta, joita oon halunnut kokeilla jo pitkään. Joo siis nykyäänhän tuntuu olevan ennemminkin se trendi, että muutaman viikon välein on jotain alennuksia menossa, eikä ne keskity enää samalla tavalla tiettyihin ajankohtiin (esim. joulun jälkeen) kuin aiemmin. Joululahjojen shoppailuun Black Friday on kyllä tosi hyvässä kohdassa!

      Poista
  2. Mielestäni kannattaisi just listata asiat joita tarvitsee ja sitten tehdä hankintoja jos ne on edullisemmat. Itse keskitän paljon joululahjojen hankintaa juuri tähän aikaan. Ostin 2 vk sitten pari idealin kuorta normihintaan, en edes ajatellut tätä tarjousjuttua. En osta periaatteestakaan nyt vaikka olisi halvalla, vähän harmittaa tietysti ne aiemmat ostokset. Tämä marraskuun ikuinen black month höpötys alkaa olemaan samalla asteella jo kun korona, toisesta sisään ja toisesta ulos :) Ainoa asia jota joululahjojen lisäksi tässä ostin itselleni oli parit urheiluvaatteet tuntuvasta alesta ja sitten ne joululahjat. Uutiskirje spämmäys on aivan hemmetin rasittavaa ja niitä tulee paljon. Olen siirtänyt monta lähettäjää muutenkin roskakoriin, käyn erikseen katsomassa sitten jos kiinnostaa. Ainoa kallis asia jota katselin on kamera ja se kyseinen ei ole tarjouksessa missään, joten käyn sitten kaupoilla kun pöly hälvenee eikä tarvitse taistella siellä kassajonossa blackmonth höpö höpöjen kanssa :) Oli kyllä myös kiva päästä tekemään someen blackweek tyyppinen yhteistyö sillä en turhan usein tee yhteistöitä ja nyt pääsin tekemään sen mun lemppari verkkokaupan kanssa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep toi on ihan totta :) Mä en saanut aikaiseksi ostaa yhtään joululahjoja, kun en oo jaksanut vielä niitä oikeestaan edes miettiä. Tiedän että parin viikon päästä harmittaa, mutta nyt oon ollut jotenkin niin väsynyt, ettei oo ollut voimia miettiä mitään muiden lahjoja :D Harmi ettet löytänyt haluamaasi kameraa alennuksesta! Just tollaset isommat ja kalliimmat hankinnat olisi kiva bongata alesta, mutta tosiaan jos jotain haluaa niin kyllä sen sitten täyteen hintaankin ostaa :) Ja hei oon tosi iloinen sun puolesta, noi yhteistyöt on aina iso juttu ja niistä tulee itselle ihan mielettömän hyvä fiilis<3 :)

      Poista
  3. Tänään on tullut kyllä kyllästymiseen asti sähköposti -ja tekstiviestimainoksia. Mä tilasin iselleni Icebugit, jotka sain nyt hyvällä alennuksella ja koitan suostutella miestä vielä satsaamaan laadukkaaseen talvitakkiin ja kenkiin, kun voi säästää reilusti :) Muuten en oo lähtenyt mihinkään turhiin heräteosteluihin mukaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo niitä tuli kyllä niin älyttömästi taas kerran, ja mulla tosiaan suurin osa uutiskirjeistä oli jo peruttuna :D Tollaset onkin hyvä ostaa alennuksella, kun säästöä voi kertyä helposti useita kymppejä!

      Poista

Kiitos kommentista!