keskiviikko 4. joulukuuta 2019

Noudatatko sinä kosmetiikan säilyvyysaikoja?

Kenellekään ei varmasti tule uutena tietona se, että kosmetiikkatuotteillakin on omat säilyvyysaikansa. Ne vanhenevat ja menevät huonoiksi siinä missä elintarvikkeetkin. Kaikille kosmetiikkapurkkeja ja -purnukoita käsissään pyöritelleillä on varmasti tuttu etiketeissä näkyvä avatun purkin symboli, jonka sisällä oleva luku kertoo kuinka monta kuukautta kyseinen tuote säilyy avaamisen jälkeen. Joillain tuotteilla on tämän avatun purkin symbolin sijasta erillinen parasta ennen -päivä, joka kertoo tarka päivän mihin asti tuotteen luvataan säilyvän hyvänä - oli se sitten avattu tai ei. Totuushan on se, että kosmetiikka säilyy monesti hyvänä vielä tämän valmistajan asettaman ja lupaavan päiväyksen jälkeenkin, mutta kuinka tarkasti sinä noudatat näitä kosmetiikan säilyvyysaikoja?


Idea tähän postaukseen lähti oikeastaan siitä, kun sain käytettyä vihdoin loppuun kuvassa näkyvän Mádaran silmänympäryvoiteen. Huomasin nimittäin tuubia pyöritellessäni, että kyseinen voide säilyy valmistajan mukaan hyvänä vain kolme kuukautta avaamisen jälkeen Kolme! Mä en omasta mielestäni nuukaile ihonhoitotuotteiden kanssa eli käytän silmänympärysvoidettakin ihan suhteellisen reilusti, mutta en ikimaailmassa voisi kuvitellakaan saavani täysikokoista 15 ml silmänympärysvoidetta käytettyä loppuun vain kolmessa kuukaudessa. Mádara on toki luonnonkosmetiikkaa, joka monesti säilyy synteettistä kosmetiikkaa heikommin, mutta tämä tuote oli selkeä esimerkki siitä, että mä itse en siis noudata orjallisesti näitä kosmetiikan säilyvyysaikoja vaan käytin tämänkin tyytyväisenä loppuun, vaikka se kolme kuukautta oli jo umpeutunut. Toki pitäen silmällä sitä, ettei tuote vain pääse menemään huonoksi eikä niin onneksi ehtinyt tapahtua.


Toinen hyvä esimerkki tällaisesta tuotteesta on Anastasia Beverly Hillsin Modern Renaissance -luomiväripaletti. Paletin säilyvyysajaksi sanotaan kuusi kuukautta avaamisesta. Kyllä vain. Paletin valmistaja lupaa sen säilyvän hyvänä vain puoli vuotta. Ja kuka ihmeessä ehtii käyttää kokonaisen luomiväripaletin loppuun puolen vuoden aikana? En äkkiseltään keksi miten se onnistuisi tavalliselta kuluttajalta, varsinkaan jos aikoo käyttää kuitenkin myös jotain muita luomivärejä. Ammattikäytössä puoli vuotta ehkä voisikin olla ihan realistinen aika, mikäli paletti olisi jatkuvassa käytössä, mutta ei ole puhettakaan, että mä itse esimerkiksi saisin ison luomiväripaletin käytettyä loppuun puolen vuoden aikana. Uudemmilla ABH:n paleteilla onkin sitten jo pitempi säilvysyysaika, esimerkiksi Norvinalla se näytti olevan 18 kk. Mulla on tämä Modern Renaissance ollut jo 3,5 vuoden ajan ja ihan hyvin tämä edelleen toimii. Varmasti jotain muutosta on tapahtunut näiden vuosien aikana, mutta paletti on siis yhä edelleen täysin käyttökelpoinen, vaikka sen säilyvyysaika onkin vain puoli vuotta. Olisiko mun siis ollut järkeä heittää tämä sen puolen vuoden jälkeen menemään? Ei olisi, ainakaan omasta mielestäni.


Kosmetiikasta näkee, haistaa ja tuntee yleensä aika nopeasti, jos se ei ole enää käyttökelpoista. Puuteriset tuotteet säilyvät monesti hyvänä pitempään, mutta ei niitäkään ikuisuuksia kannata säilöä kaapeissa. Mikään kosmetiikkatuote tuskin säilyy ikuisesti, mutta kuten sanoin, en itse noudata oikeastaan minkään tuotteen kohdalla valmistajan asettamia säilyvyysaikoja vaan tunnustelen itse, onko tuote vielä käyttökelpoinen. Tiedän monia, jotka pitävät tarkkaa kirjaa siitä koska jokin tuote on avattu ja mikäli se ei ole loppunut säilyvyysajan puitteissa, saa se lähteä pois. Mikäli itse toimisin näin, olisin joutunut laittamaan lukuisia kosmetiikkatuotteita roskiin viimeisten vuosien aikana, sillä mulla on käytännössä aina avattunakin useampi samaan kategoriaan kuuluva kosmetiikkatuote. Toki voisi olla munkin hyvä miettiä kannattaako esimerkiksi niitä kasvovoiteita tai suihkugeelejä olla useampia käytössä yhtä aikaa, mutta pyrin kuitenkin käyttämään loppuun kaikki ne tuotteet, jotka olen käyttööni ottanut. Onnistunkin siinä yleensä hyvin varsinkin ihonhoitotuotteiden kanssa, mutta meikkien kanssa se on haastavampaa, sillä nekään eivät säily ikuisesti. Missään nimessä en siis sano, että olisi väärin tai jollain tavalla outoa noudattaa niitä säilyvyysaikoja, sillä päinvastoin sehän voi olla todella hyvä asia. Itse en niin kuitenkaan tee.


Huulipunat ovat mielestäni loistava esimerkki tuotteesta, joka yleensä kestää hyvänä ainakin pari vuotta, mutta joka joskus kuitenkin tulee myös tiensä päähän. Monesti niiden koostumus alkaa muuttua, huulille jää väripaakkuja tai muuta vastaavaa, mikä kielii siitä, että puna on parhaat päivänsä jo nähnyt. Puikkomuodossa olevia huulipunia ja esimerkiksi huulikiiltoja levitetään monesti myös suoraan huulille joko sellaisenaan tai kiiltojen tapauksessa huulipunan oman applikaattorin kanssa ilman erillisiä siveltimiä tms. Näin ollen huulipunassa/-kiillossa alkaa ennen pitkää myös taatusti muhia bakteereja, jotka eivät nekään taatusti tee tuotteelle ainakaan hyvää. Huulipunat ovat mulle sellaisia tuotteita, jotka laitan itse aika herkästikin pois, mikäli ne vaikuttavat vähänkään huonoilta, mutta en niidenkään kohdalla noudata varsinaisia säilyvyysaikoja. Välillä hieman kammoksuttaa, kun joku kertoo käyttävänsä yhä edelleen samaa huulipunaa kuin kuusi vuotta sitten. En siis sano, etteikö niinkin iäkäs huulipuna voisi vielä olla käyttökelpoinen, mutta sellaista yksilöä ei ole toistaiseksi ainakaan vielä sattunut omalle kohdalleni. Ja uskallan veikata, että jollain tavalla se huulipuna on laadultaan tai koostumukseltaan päässyt muuttumana kuuden vuoden aikana. Ei vältämättä kuitenkaan niin radikaalisti, että siitä olisi ollut pakko luopua jo sen takia, sitä en väitä!


Jokainen vähänkin ahkerampi meikkaaja on varmasti kuullut joskus lausahduksen, että ripsiväri tulisi vaihtaa kolmen kuukauden välein. Vaihdatko sinä? Mulla itselläni on yleensä yksi tai ihan korkeintaan kaksi ripsiväriä samaan aikaan käytössä. Siis sellaisia, joista oikeasti pidän. Useampiakin saattaa olla avattuna, mutta niitä mun on harvemmin sitten enää edes tarkoitus käyttää, kun olen niin nirso ripsareiden suhteen. Päivittäisessä käytössä mulla ei yksi ripsiväri paljon sitä kolmea kuukautta kauemmin edes kestä käytössä, joten tässä kohtaa mä voisin jopa sanoa noudattavani suhteellisen hyvin tätä sääntöä! Mutta tässäkään en varsinaisesti mieti niitä ohjeistuksia tai säilyvyysaikoja, kun tuote yksinkertaisesti ehtii loppumaan niiden puitteissa. Ripsivärit nyt eivät toisaalta muutenkaan säily omasta mielestäni hyvinä kovinkaan kauaa, varsinkaan jos niitä availee vähän väliä, joten huulipunien tavoin viskon nekin aika nopeasti menemään, jos yhtään vaikuttaa siltä, ettei tuote ole enää laadultaan priimakunnossa.

Mites teillä sitten? Noudatatteko kosmetiikassa nimenomaan niitä valmistajan antamia säilyvyysaikoja vai päättelettekö mieluummin itse tuotteesta onko se vielä käyttökelpoinen? :)

13 kommenttia:

  1. En kyllä noudata aina :D käytän aisteja, jos tuote tuntuu, näyttää tai haisee oudolle, päätyy kyllä roskiin. Esimerkiksi puuterimaiset tuotteet säilyvät pitempään kuin mitä ilmoitettu. Eikä valmistajan säilyvyysaika takaa kuin, että tuote on sen x ajan heidän takaamana käyttökelpoinen. Eli ei mene mitenkään maagisesti pilalle heti seuraavana päivänä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No sepä se! Eipä se rasvapurkki tai huulipuna tiedä, onko sen avaamisesta kulunut tasan kuusi kuukautta vai kuusi kuukautta ja kolme päivää. Mitenkään yllättäen yksikään tuote ei siis sen päivän ylittyessä mene piloille, kuten säkin sanoit. Puuteriset tuotteet tuntuvat säilyvän hyvänä pienen ikuisuuden, mikä on tietysti vaan hyvä tällaisen meikkihamstraajan näkökulmasta :D

      Poista
  2. Samoilla linjoilla olen. Jos tuote näyttää ja tuoksuu hyvältä ja toimii hyvin, käytän tuotetta huoletta. Ainoana poikkeuksena ripsari, jonka heitän aika tarkkaan pois pian kolmen kuukauden käytön jälkeen. Sain joskus lievän silmätulehduksen n. 5 kk vanhasta ripsarista..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tollaset kokemukset saa varmasti vähän varovaiseksi kosmetiikan suhteen, ja ehdottomasti sitä varovaisuutta pitääkin käyttää! Varsinkin jos se valmistajan asettama säilyvyysaika on jo mennyt umpeen, kun siinä vaiheessa on enää täysin omalla vastuulla käyttää sitä tuotetta. Toivottavasti et jatkossa saa noita silmätulehduksia, ne on todella inhottavia :/

      Poista
  3. En todellakaan noudata :D En ikipäivänä saisi luomiväripaletti käytettyä puolessa vuodessa. Tai sy-voidetta parissa kuukaudessa, apua nyt sentään :D

    Kyllä se oma nenä ja muut aistit kertoo jos tuote alkaa olla parhaat päivänsä nähnyt. HErkästi juuri ripsivärit ja huulipunat pistän vaihtoon, koska ne on lähellä limakalvoja ja kätkevätkin nesteen sisään varmasti paljon bakteereja. Mutta esim puuterit ja luomivärit käytän kyllä ihan surutta parasta ennen päiväyksen jälkeenkin

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh no niinpä :D Mäkin käytän vielä eri sy-voidetta aamuisin ja iltaisin, eli senkin takia menee aina tuplasti kauemmin niiden loppumisen kanssa! Puuteriset tuotteet on mullekin niitä, joita käytän vuosikaudet aivan tyytyväisenä, kun ei ne siitä tunnu oikein miksikään menevän. Kiva kun kerroit sun ajatuksia tähän aiheeseen liittyen!

      Poista
  4. En noudata, enkä tule noudattamaan :D Oishan toi nyt hirveetä hukkaan heittämistä, jos pistäisi tuotteet pois aina niiden päivämäärien mukaan! Mulla on kyllä ihonhoidossa aina yksi tuote auki kerrallaan, enkä koskaan avaa samoja, lähinnä siis kasvorasvoissa ja kasvoseerumeissa ym, mutta en mä silti ehtisi käyttää niitäkään loppuun, vaikken käytäkään niitä säästelevästi vaan ihan normaalisti. Ne vaan on riittoisia :D

    Tajusinpahan kyllä tätä postausta lukiessa myös, että mulla on käytössä myös huulipunia, jotka ovat monia vuosia olleet mulla. En oo heittänyt pois ja koen niiden olevan vielä todella hyviä ja käyttökelpoisia. Tosin aloin miettimään sitä, kuinka bakteerisia ne ovat... :D En vaan osaa luopua niistä, koska ne näyttää mun silmään huulilla vielä todella hyviltä, mutta siis silti pisti miettimään..

    Todella mielenkiintoinen teksti ja herätti kyllä monenmoisia ajatuksia asian suhteen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo omassa käytössä kun on tuotteita niin ei ole sinänsä mitään riskiä, että aiheuttaisi "vanhentuneilla" tuotteilla vaaraa joillekin toisille, kun niitä käyttää vaan omaan nassuun ym. ja on sitten itse vastuussa siitä, onko tuote hyvä vai ei. Ammattilaisilla tää on toki vähän eri, kuten kaikki hygienia-asiat kosmetiikan suhteen muutenkin :)

      Mullakin on ihan älyttömästi huulipunia, jotka on jo vuosia vanhoja, mutta edelleen yhä hyviä! Huulipunista aika hyvin mun mielestä näkee ja tuntee onko ne yhä käyttökelpoisia vai ei ja itse asiassa mun pitäisikin tehdä vähän karsintaa taas omille punille. Siellä on meinaan ihan varmasti myös sellaisia, jotka pitäisi jo laittaa menemään!

      Kiitos Kata<3

      Poista
  5. On mulla nytkin käytössä vuosi sitten avattu ripsiväri, ihan huoletta käytän ;D mitään oireita ole tullut. On kans puoli vuotta avattuna ollut ja pari kk sitten avattu. Kyllä se oma hajuaisti kertoo jos joku on pielessä. Jos huulipuna tai -kiilto tuoksahtaa tai näyttää epäilyttävältä, se lähtee pois. Puuterimaiset tuotteet ei mene varmaan ikinä pilalle. Ainut missä noudatan päiväyksiä on luonnonkosmetiikka tai LUSHin tuotteet. En hamstraa enää luonnonkosmetiikkaa kaapit täyteen koska niissä tulee päiväykset nopeammin vastaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä ettei ole ja toivottavasti saat käytettyä ripsarin loppuun ilman mitään ongelmia! Eihän niistä onneksi yleensä mitään tulekaan, ainakaan vielä tossa vaiheessa, vaikka toki sitten on niitäkin tapauksia, kun niitä reaktioita ja vaikkapa just silmätulehduksia on jotkut saaneet. Luonnonkosme menee kyllä selkeesti nopeammin huonoksi kuin synteettinen, mutta mä en niidenkään kanssa noudata niitä säilyvyysaikoja. Pyrin kuitenkin käyttämään ne nopeammin pois, jotta ne eivät pääse menemään huonoksi!

      Poista
  6. En noudata. Katson ja tutkiskelen koostumusta, onko se muuttunut ja sitten tietenkin haistelen ja sen mukaan toimin. Luonnonkosmetiikassa huomaa, että varsinkin huulipunat menee toisiin verrattuna todella nopeasti pilalle ja alle vuodessa. Tuoksut kestävät paljon kauemmin kuin kolme vuotta, kun säilyttää niitä pimeässä ja viileässä ja mahdollisimman tasaisessa lämmössä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luonnonkosmetiikan meikit, just ne huulipunat varsinkin, ei tosiaan kestä ikuisuuksia! Tuoksujen kanssa oon saanut vain yhden itse asiassa vanhaksi, mutta sekin oli reippaasti yli sen kolme vuotta jo vanha. Nekin säilyy siis tosi hyvin, juuri kun muistaa ton oikean säilytyksen :)

      Poista
  7. Tosi huonosti noudatan näitä säilyvyysaikoja :D Toki olisi varmasti hyvä olla varovaisempi, mutta kun kosmetiikkaa on paljon ja pakkauskoot riittoisia niin käytän kyllä aika huoletta pitkäänkin säilyvyysaikojen jälkeen tuotteita. Yleensä luotan siihen miltä tuote tuoksuu, näyttää ja tuntuu. Mulla on esim. muutaman vuoden vanhoja huulipunia, jotka vielä näyttävät ja tuoksuvat normaalilta niin ovat edelleen käytössä. Muutaman huulipunan jämät heitin juuri pois, kun niistä oli tuoksu ja pintatekstuuri muuttunut, mutta nekin olivat joku 4-5 vuotta vanhoja.

    Ihonhoidossa olen hieman tarkempi kuin meikeissä enkä mitään vuosia avattuna olleita tuotteita käytä, mutta jonkin verran saatan säilyvyysajan jälkeen vielä venyttää käyttöä. Ja luonnonkosmetiikassa olen vielä tarkempi ja ne pyrin aika pitkälti käyttämään säilyvyysajan puitteissa. Niissä on vain se harmillinen fakta, että monessa luonnonkosmen tuotteessa on lähtökohtaisestikin aika lyhyt säilytysaika. Juuri laitoin pois erään huikean kasvonaamion, josta oli vielä runsaasti jäljellä, kun säilyvyysaika meni umpeen enkä niin isoa pakkausta millään ehtinyt sen aikana käyttämään. Samoin mulla on yksi c-vitamiiniseerumi, joka säilyy avattuna 3 kk ja kun sitä ihan pari tippaa kerrallaan käytän niin en millään saa sitä loppumaan vaikkei muuta vastaavaa tuotetta samanaikaisesti käytössä ollutkaan.

    VastaaPoista

Kiitos kommentista!